Tips voor beginnende tuinliefhebbers

Als je niets liever ziet dan een mooie bos bloemen in je woning, dan droom je waarschijnlijk van een mooie tuin waar je zelf kunt tuinieren. Als je tijdens je studentenjaren, en misschien ook als starter, in een appartement studentenkamer hebt gewoond waar geen tuin aan zat. Dan is het een verademing om als eerste een eigen koopwoning te hebben en daar een kleine of misschien zelfs wat grotere tuin aan verbonden te hebben. Maar als beginnend tuinier zul je ook veel vragen hebben en uitdagingen tegenkomen. Waar begin je precies met het opbouwen en onderhouden van een mooie tuin. In dit artikel bespreken we beginnende tips voor tuinliefhebbers.

Begin met plantenbakken ga over op grond

Als je voor het eerst begint met tuinieren dan is het een goed idee om te beginnen met plantenbakken. Op deze manier heb je een overzichtelijke, kleine plek waar je mooie bloemen kunt groeien. Plantenbakken zijn ook een goede plek om planten de eerste groei te laten doormaken om ze daarna over te plaatsen in je tuingrond. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met groenten die je wilt verbouwen in een moestuin. een houten plantenbak is een prima toevoeging aan je huis.

Kies de juiste grond

Wanneer je overgaat op een stuk grond in de tuin waar je planten en bloemen wilt groeien. Dan wil je weten wat voor grond je hebt en ook welk stuk van je tuin het best is voor het groeien van planten. Bedenk je bijvoorbeeld dat planten veel zon nodig hebben. Kies dus niet een stuk grond wat het grootste gedeelte van de dag in de schaduw ligt.

Water

‘Plantjes hebben water nodig’ dat horen we al sinds we klein zijn. Ook als je een tuin hebt dan zul je erop moeten letten dat je planten en bloemen genoeg water krijgen. Gelukkig is Nederland een land waar het meer dan genoeg regent. Je zult je een groot gedeelte van het jaar dus geen zorgen hoeven te maken over de planten water geven. Maar in de zomer wanneer het heel heet is dan zul je wel erop moeten letten dat je af en toe de planten besproeid met water.

Ga met de seizoenen

Als beginnende tuinier ben je misschien zeer enthousiast om het hele jaar door een fantastische tuin te hebben. Maar het is tegelijkertijd belangrijk om ook de seizoenen het werk te laten doen. In de winter kun je de tuin best met rust laten en in de lente is het weer tijd om de tuin op orde te brengen.