Huisje, boompje, beestje

Mijn vriend en ik zijn beide net afgestudeerd. Beide voelen we een beetje angst voor 'het echte leven'. Want met de studententijd voor goed achter de rug, verander je dan automatisch in een 'saaie volwassene'? Is de tijd van grapjes en grollen, doordeweeks bier drinken en lekker uitslapen nu echt voorbij? Moeten we ons nu ook burgerlijk gaan gedragen? Zijn we nu allebei saaie flapdrollen?

Steady ritme

Ik moet zeggen, dat het mij allemaal reuze mee valt. Het leven is met name een stuk gemakkelijker geworden sinds we beide een baan hebben. Natuurlijk is het even wennen: iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Geen ruimte meer om toch nog even een half uurtje te blijven liggen. Het verloop van je dag staat in grote lijnen vast.

Maar tegelijkertijd ervaar je 's avonds meer vrije tijd dan ik deed in mijn studententijd! Natuurlijk moet je rekening houden met het feit dat je de volgende dag fris moet zijn. Maar het grote voordeel is: je hoeft niet meer nachtenlang door te studeren. Je werk is overdag, en daarna -als het goed is- klaar. Met name in het weekend is je tijd 100% van jou.

Materieel

Daarnaast is het voordeel van werken dat je geld verdient. Ik dacht van mezelf dat ik niet zo materialistisch in ben gesteld. Maar ik moet zeggen dat het toch wel erg makkelijk is wanneer je niet ieder dubbeltje op zijn kant hoeft te leggen. En je zowaar spullen kan kopen die je graag wilt hebben. Schoenen kapot? Ik kan gewoon direct nieuwe kopen!

Ook je werkgever kan je luxe geven. Zo heb ik een hele fijn Macbook van de zaak gekregen, die ik ook prive mag gebruiken. Mijn vriend heeft onlangs zijn eerste auto van de zaak gekregen: een Volvo S40. Het interieur van de auto voelt super luxe, en is van allerlei gemakken voorzien. Het maakt dat we beide vanaf het eerste moment heel vertrouwd waren met het bakkie. En met een auto ter beschikking staat er ineens een hele nieuwe wereld voor je open gedurende het weekend.

Contacten

Maar loop je niet een hoop pret mis? Al die gezellige borrel avonden met je vereniging of vrienden? Oke, die borrel avonden op dinsdagavond zal je misschien moeten skippen. Maar in het weekend heb je nu zowel tijd als geld ter beschikking. Zorgeloos lekkere speciaalbiertjes drinken in de kroeg met je vrienden! Je hoeft je geen zorgen te maken om sociaal isolement. Veel collega's worden vanzelf goede vrienden. 

Kortom, maak je niet te druk als je gaat afstuderen. Je zal merken dat je als persoon uit nieuwe dingen voldoening haalt: uitdagingen op werk, persoonlijke achievements of een achtertuintje herorganiseren. Het burgerleven is lang zo slecht nog niet.