Groeikapitaal

Groeikapitaal kan ook jouw bedrijf helpen

Om je bedrijf te laten groeien heb je geld nodig. Vaak zelfs veel geld. Dat heb je niet altijd zelf liggen en de banken zijn er steeds minder happig op om te gaan investeren. Je kunt je dan wenden tot een partij die je kan helpen om aan groeikapitaal te komen. Groeikapitaal is echt het kapitaal dat je nodig hebt om te groeien met je bedrijf. Groeikapitaal groeit, net als alle geld, helaas niet aan de bomen. Je kunt met een goed, solide bedrijf groeikapitaal krijgen, maar je moet wel goed je plannen kunnen onderbouwen. Want ook de investeerders willen uiteindelijk waar voor hun geld.

Waarom heb je groeikapitaal nodig?

Als je een MKB-er bent en bijvoorbeeld wilt uitbreiden naar het buitenland, dan krijg je te maken met allerlei regels en vergunningen. Alles kost geld. Ook moet je bijvoorbeeld een extra bedrijfsruimte huren in dat buitenland. Maar als jouw plan volledig solide is en je kunt aantonen dat je, juist door de uitbreiding, meer winst kunt gaan maken, dan kun je aanspraak maken op groeikapitaal. Dat kan bijvoorbeeld ook als je je bedrijf wilt verplaatsen naar een grotere of meer centraal gelegen locatie. Als je maar kunt aantonen dat het wat gaat opleveren.
Groeikapitaal

Wie investeren in groeikapitaal?

Particulieren en bedrijven kunnen investeren in groeikapitaal. Het is een hele persoonlijke vorm van investeren. Heel anders dan bijvoorbeeld aandelen kopen. De bedrijven en particulieren zullen jou en en je bedrijf goed in de gaten houden en eventueel zelfs van advies voorzien. Het zorgt er in feite voor dat je bedrijf aandelen gaat uitgeven, maar dan aan heel specifieke mensen en bedrijven. Mensen en bedrijven die het zien zitten om met jouw bedrijf in zee te gaan. En voor hun is het ook leuk om te zien dat hun investering in jouw bedrijf geld zal opleveren.

Groeikapitaal regel je niet priv├ę

Het is natuurlijk verleidelijk om via een persoonlijke lening aan je geld te komen. Het is alleen zo dat je een persoonlijke lening vaak aan gaat met mensen die niets van je bedrijf weten. Wanneer je met professionals in zee gaat, word je extra gemotiveerd om al je zaken goed op orde te hebben. Je moet iedere uitgave kunnen verantwoorden en dat doe je dan ook graag. Heb je een lening bij bijvoorbeeld je ouders, dan kan de klad er wat inkomen en de onderlinge verhouding verstoord raken. Een groeikapitaal werkt dan veel beter.