3d printer plaatje

Goedkope 3D printer kopen zelfbouw

Het lijkt een aantrekkelijke manier om te besparen op de aanschaf van een 3D printer: een bouwpakket kopen en deze zelf in elkaar zetten. Zeker als u een beetje handig bent en er niet voor terugdeinst om wat meer tijd te investeren, is een zelfgebouwde printer misschien zelfs wel een betere keuze voor u dan een goedkoop instapmodel. In dit artikel vergelijken we zelfbouw 3D printers met kant-en-klare modellen, en zetten we de voor-en nadelen van beide op een rijtje.

Goedkope 3D printer kopen versus zelf bouwen

3D printers verschillen nogal in prijs. Zeer be3kend is de Anet a8 Nederland wil namelijk ook graag goedkoop. Echter ook de duurdere prusa 3d printer is zeer populair. Als u kiest voor een goedkoper model, betekent dat vaak dat u inlevert op mogelijkheden zoals grootte van het te printen object en soorten materiaal die de extruder kan verwerken. Ook zijn ze minder nauwkeurig. Daar staan een aantrekkelijke prijs en groot gebruikersgemak tegenover. Een goedkope zelfbouw printer heeft ook een lage prijs, maar is lastiger om mee aan de slag te gaan en de mogelijkheden zijn ook beperkt. Daar staan echter een aantal unieke voordelen tegenover.

De voordelen van goedkoop zelf bouwen

Als u kiest voor een zelfbouw 3D printer, kiest u voor een uitdagend project waar u niet alleen veel bouwplezier aan zult beleven, maar dat u ook nog eens een volwaardige 3D printer zal opleveren. Zelf bouwen heeft onder andere de volgende voordelen:

  • U maakt deel uit van een open source community waar talloze resources beschikbaar zijn, vaak gratis;
  • U kunt zelf reserveonderdelen printen en vervangen;
  • U bepaalt zelf, door middel van modules, welke opties u toevoegt.

Waarom een goedkope 3D printer kopen

Een duurdere 3D printer kan dezelfde taken verrichten als een goedkope 3D printer, en meer. Het is dus de vraag of het niet de moeite loont om meteen te investeren. Toch is een goedkope 3D printer kopen, al dan niet zelfbouw, vaak voldoende om in uw behoefte te voorzien. Alleen als u zeker weet dat u professioneel aan de slag gaat, zult u meer moeten investeren.